sluiten Om https://www.webcasso.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Wat is de WIK? 

De WIK is een afkorting voor de Wet IncassoKosten. Hierin wordt geregeld hoeveel kosten incassobureaus in rekening mogen brengen voor hun werk. Ook regelt de wet wanneer die kosten mogen worden opgeteld bij de oorspronkelijke schuld of achterstallige betaling.

De wet bepaalt dat er altijd een minimum van €40,- in rekening mag worden gebracht. De WIK-kosten kunnen dan soms hoger zijn dan de hoogte van de oorspronkelijke schuld. Dit minimumbedrag van €40,- geldt voor bedragen tot  €266,50-. Bij hogere bedragen wordt een percentage van de openstaande vordering als kosten in rekening gebracht. Dat percentage is 15 procent voor factuurbedragen tot 2.500 euro.

De wetgever heeft de kosten in een staffel ondergebracht. Voor de opvolgende 2.500 euro zijn de kosten bepaald op 10 procent  van het factuurbedrag. Over de daaropvolgende 5.000 euro is het percentage 5 procent. 

Voor de de opvolgende 190.000 euro is het percentage 1 procent. Alles op het factuurbedrag boven de 200.000 euro is het percentage 0,5 procent. Hiervoor geldt een maximum van 6.775,- euro.